Kom an bara!

Vi är laddade inför morgondagens "bus-eller-godis"!Lillebroren har feber och är på riktigt risigt humör. Förklaringen är förmodligen (åtminstone delvis) kindtanden som precis brutit igenom tandköttet. Efter en koll i almanackan kan jag konstatera att vi tillsammans hunnit med 23 sjukdagar den här månaden... Det förklarar månadens skraltiga löner.

Personlig

Igår dök min nya kalender upp i brevlådan (från www.personligalmanacka.se). Riktigt snabb leverans och jag är såååå nöjd! Sambon höll med om att den var fin men förstod inte riiiktigt min exaltation (finns det ett sånt ord??)... :)
L håller inte med om att årets viktigaste helg är uppslagen utan försöker bläddra till sig egen födelsedag! ;)

Halloween

Vi har tjuvstartat halloween-"firandet" lite så efter äldste sonens önskemål åt vi korvfingrar till middag och har skrämt grannarna med en pumpagubbe redan ikväll!

Ungarna har höstlov och det föll sig så bra så att jag är ledig tisdag-fredag den här veckan så de behövde bara vara på dagis/fritids i måndags och tisdags.

Vi får julschemat på jobbet i veckan. Över jul har jag sökt föräldraledigt men enligt mitt ordinarie schema ska jag jobba nyår. Det ska bli spännande att se om det blir så eller om det är några förändringar på det "nya" schemat så jag får vara ledig även nyår. Visst är det trevligt att vara ledig på högtider och storhelger men den enda högtid jag VÄGRAR jobba är jul! Så länge barnen är små kommer jag att ta föräldraledigt över julen, hur osolidariskt det än må vara mot mina arbetskamrater! Påsk, midsommar och nyår kan jag jobba men julen är helig.

Sånt här gör mig förbannad:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6014329.ab

Vuxna människor som spelar rysk roulette med barnens liv. Jag vet flera föräldrar som regelbundet (alltid?) åker/kör bil med barnen helt lösa i bilen eller felaktigt fastspända, t ex en 2-åring i en löst stående, framåtvänd bilstol, eller utan bilstol/kudde alls. Eller mamman som ofta åker bil med barnet i knät, om inte barnet istället sitter i pappans knä och hjälper honom att ratta...

Häromdagen mötte jag en hjälmlös cyklande mamma med en liten hjälmlös (hjälplös) flicka bak i barnsitsen. Flickan kanske inte ens var fastspänd, vad vet jag? Jag har hört att föräldrar som kör omkull med barn på cykeln ofta blir allvarligt skadade eftersom de instinktivt vänder sig om och försöker skydda barnet istället för att skydda sitt eget huvud. Man kan ju undra hur allvarligt skadat ett hjälmlöst barn blir? Barnet har INGEN chans att skydda sig när cykeln drar ner honom/henne mot asfalten. Det minsta man kan göra vore väl att ta på ungen hjälm...

Ögoninflammations-bitch!

Ännu en dust med dagispersonalen om deras stora skräck: ÖGONINFLAMMATIONEN...

Minstingbrorsan blev hemskickad från dagis tidigare i veckan för "han är så hemskt kladdig i ögat". Vi har inte sett röken av något ögonkladd varken före eller efter det men det gjorde tydligen personalen? Även mellanbrodern blev för något år sedan hemskickad på grund av det och då lusläste jag på nätet efter information som sa att barn måste vara hemma men icket! Jag hittade ingenting. Alla sajter jag läste på: Netdoktor, Sjukvårdsrådgivningen, Socialstyrelsen osv sa att barn får ofta virusutlöst "ögoninflammation" i samband med vanliga förkylningar och så länge de är opåverkade och själva orkar vara på dagis (ja, jag vet att det heter förskola...) så finns det inga hinder. Ögoninflammation smittar INTE mer än en vanlig förkylning. Men det verkar personalen på dagis tro (och många andra med dem), antagligen för att det SYNS mer än lite hosta eller snuva. Om barnet är rött i ögat/ögonen, det rinner och varar och barnet är påverkat av inflammationen, DÅ är jag med på att det ska vara hemma. Då är det sjukt (och kanske till och med behöver behandling). Personalen ska inte behöva tvätta variga ögon. Om det däremot är totalt opåverkat med ett knappnålsstort morgongrums/fårgråt i ögat, då klassar åtminstonde inte jag det som en ögoninflammation... Det är lite märkligt hur man fokuserar på olika saker, med tanke på att den här personalen knappt vet hur handsprit stavas.

Igår var det iallafall föräldramöte och jag har framfört min åsikt så nu får vi se hur det kommer att vara i fortsättningen.

Socialstyrelsen har för övrigt ett jättebra dokument som heter "Smitta i förskolan" om någon känner för att läsa 135 sidor om sjukdomar och hygienrutiner i förskolan. Hade jag bara haft en skrivare så skulle jag skrivit ut det och gått loss med överstrykningspennan innan jag lämnat det vidare till personalen/rektorn... ;)

Vem behöver pussel...

... när det finns en Cult-ljusstake?!Han kan roa sig långa stunder med att plocka runt med alla delar. Nu har han blivit mer och mer våldsam med grejerna och alldeles nyss kastade han en av de utbytbara plattorna i golvet så nu är det slutlekt med den där!
Stackarn tvingas gå runt i för stora byxor! Ungefär var 5:e minut har han sprungit så byxorna hamnat nere vid fötterna. Jag tyckte S var spinkig (och är fortfarande) men byxorna brukade inte trilla av! Får tänka till i fortsättningen och bara köpa brallor med justerbar midja även till lillfisen...

Ligga, lagg, luggit

Så böjer 9-årige sonen "ligga, låg, legat" och jag har hört flera av hans kompisar som också använder de orden. "Boken har luggit på bordet" och "igår när jag lagg i soffan...". Lustigt.

Om jag slipper jobba ikväll så funderar jag på att gå på bio och se Flickan som lekte med elden. Vi började med influensavaccineringen på jobbet i torsdags. Jag tog sprutan kl 14 och jobbade under kvällen. Runt kl 20-21 hade jag sån muskelvärk (typ träningsvärk) i den armen att jag knappt orkade lyfta den. Dagen efter gick halva avdelningen omkring och stånkade och kved. De flesta hade ont i "sprutarmen" och många hade dessutom ont i kroppen och kände sig småhängiga. Jag hade rejäl "träningsvärk" i låren (!!), överarmarna och ryggen och kände mig hängig. 2 stycken låg hemma med feber. De läkare jag rondade med, som för övrigt också vaccinerat sig dagen innan och som hade muskelvärk precis som jag, ansåg att det med facit i hand kanske inte var så smart att massvaccinera sjukvårdspersonalen under samma dag eftersom så många kände av biverkningar (relativt lindriga dock)... :) Två dagar efter vaccinationen är åtminstone jag helt återställd och jag ångrar absolut INTE att jag tog den. Jag rekommenderar alla att vaccinera sig (enligt Socialstyrelsens föreskrifter). Vad är lite muskelvärk och en febersläng mot en rejäl influensa? Även om du tror att DU klarar av influensan med eventuella följdsjukdomar så kanske inte dina barn, dina föräldrar eller dina arbetskamrater gör det om du smittar dem... Genom att du vaccinerar dig så skyddar du din omgivning.

Fantastikastiskt

Har jag skrivit om något annat än sjuka barn de senaste månaderna??

Idag är minste trollet feberfritt men har istället blivit prickigt! Jag tippar på tredagarsfeber... Han fick inviga vinteroverallen idag när vi var ut en sväng. Klumpigt och ostadigt blev det med hela munderingen på så det kommer att krävas lite träning innan han springer obehindrat i den.

Vid middagsbordet säger storsonen plötsligt: "det är kallt, jag fryser" och jojjomänsann 38,5 grader har han.

Imorgon får mellansonen vara på dagis och de andra två är hemma. Själv ska jag till jobbet och kanske få mig en influensaspruta! Lovely.

Just nu

Just nu spelar Green Day i Globen! Fasen också att jag inte kunde vara där. Min tonårstids gudar! Jag skulle så gärna vilja sett dem live!

Lillfisen är fortfarande sjuk. Det är konstigt hur man efter några dagar tänker att "han känns inte så varm", "han är nog snart frisk" och då visar tempen 39,2 grader.

Ikväll har jag och en kompis varit på bio och sett Fame! Jag ryktes med och var nära att stampa takten och applådera på ett ställe men nån höjdarfilm var det inte. Den får godkänt men inte så mycket mer är så. Nu ser jag på filmen om Hagamannen på 1:an och ryser bara jag ser honom. Hu, vilket vidrigt kräk!

And it goes on and on and on...

Jag hann knappt börja pilla i mig penicillintabletter och börja jobba igen förrän det var dag för storebror och lillebror att däcka. Storebror är iofs inte speciellt medtagen, lite feber och huvudvärk och sånt, men lillebror är som en kamin. Snorig, skållhet och konstant gnällande. Jag gissar att han har ont i hela kroppen för han kan inte bestämma sig för hur han ska ha det - sitta i knät, stå i knät, ner på golvet, upp i famnen igen, bäras, vila huvudet på axeln, åka på höften, ner på golvet, upp i famen och gnäll, gnäll, gnäll. Inför läggning nu ikväll fick han både Panodil och Ipren (suppar) så jag hoppas att vi får sova någorlunda inatt.

VARFÖR görs inte Ipren-suppar i svagare styrka? Det är ju stenkorkat att man ska behöva dela (klyva) en supp till barn under 15 kg. Det innebär att halva suppen blir smulor och måste kasseras. Jag tror att tillverkaren förlorar många kunder på det då man istället köper Alvedon/Panodil som finns i RÄTT styrka redan från början. Synd, för Ipren funkar bättre tycker jag.

Idag har jag haft en soft dag på jobbet! Jag hade bara en enda patient eftersom jag skulle sköta stamcellstransplantationen av den patienten idag (låter kanske mer avancerat än det är). En hel del förberedelser och efterkontroller men bortsett från det har jag haft det ganska lugnt. Jag passade därför på att chocka hela personalstyrkan genom att ställa mig i köket och baka till eftermiddagsfikat. :) Det blev en Doroteakaka i långpanna och den var mycket uppskattad (tack och lov)!

Varför är det så kul att spendera pengar?

Finns det något som kan få en på bättre humör än att gå på stan och impulsshoppa, eller om man är riktigt strukturerad - bocka av inköp för inköp på shoppinglistan!? Alldeles fantastiskt är det förstås när man lyckas traska in på PO.P precis när de börjar sina O!-dagar då de har skitbra priser på en massa snygga kläder! Jag är oftast liiite för snål för att handla kläder där (förutom mössor *s*) men under O!-dagarna kan jag bunkra upp! :)Lejontröjan köptes till L för att invigas på lördagens dop där JAG skulle vara fadder till underbare E. Nu ville det sig inte bättre än att jag straffades för något ont jag gjort och fick därför istället för dop plågas av halsfluss hela torsdagen och över helgen. Igår besökte jag Vårdcentralen och gårdagens shopping såg därför ut så här:RSS 2.0