Mors dag

Snart är det Mors dag. Förra året skänkte jag pengar till Röda korsets kampanj "Rädda mammorna" istället för att köpa/göra något till min mamma. De kör samma kampanj även i år, under hela maj, och jag kommer att skänka pengar även i år. Gör det du också!

40%
av mammorna i Liberia har blivit utsatta för sexuellt våld.
12% av alla afghanska mammor har tillgång till hälsovård.
20% av mammorna i Rwanda våldtogs under kriget 1994.
40% av de afghanska mammorna dör av lättbotade sjukdomar under graviditeten!
1% av mammorna i Afghanistan har tillgång till sjukvård när de föder barn.

"Hemmapysslat"



Tack, världens bästa Maria! "Den här mössan är supersnygg!" var sonens första kommentar. Det är ett bra betyg! :)

Går det förresten att tvätta mössan utan att bilarna blir skrot i tvättmaskinen?

Lustig prick

Vår minste familjemedlem är med i en studie på Tandläkarhögskolan. Där får de pilla i hans mun och suga saliv och gud vet allt, utan att han protesterar det minsta. Han gapar och går med på det mesta. Personalen där kommenterade det och tyckte att det märktes att han är "van att bli hanterad". :) Det syns kanske tydligt på de här bilderna också! Här är han iförd söndagens 3-d-glasögon och lördagens clownnäsa som alla barn fick på Barnmässan!


Förresten

Jag och äldste sonen såg Monsters vs Aliens 3-D på bio i söndags. Riktigt häftigt med 3-D jämfört med vanlig bild. Från början skrek alla barn och duckade för sakerna som kom emot oss och jag erkänner att även jag hoppade till någon gång :) Själva filmen var däremot ingen höjdare (tyckte iaf jag) så den trötta mamman passade på att studera insidan av ögonlocken en stund och vaknade långt senare, hängande halvvägs ur stolen. Sonen genomskådade mig förstås genast trots att jag hade de där schyssta spion-3-D-brillorna på mig.


Ändrade planer

Idag var dagen D för mellansonen. Dagen D som i 4-årskontroll. :) Givetvis vaknade han med hosta och feber så tiden fick bokas om. Han som laddat för att visa hur stor han blivit sen förra årets kontroll, och att han kan hoppa jättebra på ett ben! Nu sitter han i soffan och ynkar och snörvlar. Bara det inte är svininfluensa... ;) Äldste sonen är avundsjuk på brodern som får vara hemma. Han vill också vara sjuk och slippa skolan så innan han gick iväg imorse bad han S hosta på honom, vilket S förstås gladeligen gjorde...

Jag misstänker att smittan kommer från bästa dagiskompisen lite längre bort på gatan. Han har legat med upp mot 40,7 graders feber och hosta i flera dagar, så då vet jag vad vi har att vänta.


Komplicerat



När jag var liten och spelade tv-spel så var handkontrollerna väldigt enkla. En upp-ner-höger-vänster-knapp, en knapp för att hoppa och en annan för att slå/skjuta. Lätt som en plätt! Nu för tiden är det tre olika svänga-runt-mojänger och en väldans massa knappar. Jag kan inte alls få gubben att gå dit jag vill. Mellanbrodern brukar tjuvspela på storebrorsans xbox ibland, och kämpar på med alla knappar och spakar. Vill han att gubben ska svänga så svänger han själv med hela kroppen. Ibland står han nästan med ryggen mot tv:n för att få gubben att gå åt rätt håll. Ska gubben gå framåt så går sonen också framåt! :) Det är väldigt underhållande att tjuvtitta på honom när han spelar!

Oh, Christ!

Den här gossen har verkligen röstresurser! Han tycker mycket om att öva rösten och se vad som händer om han AAAA:ar på olika sätt. Mycket viktigt att lära sig då man föds in i en familj med två äldre bröder som gärna låter mycket och ofta. Lille skönsjungaren har förmågan att hitta exakt de toner som gör att det distar i mina öron och hjärna gör en kullerbytta i skallen!



Igår var vi en sväng på Barnmässan där vi tittade på Zillah & Totte och köpte en bilstol till mellankillen (i övrigt var mässan tyvärr nästan lika trist som förra året). Sen åkte vi hem och invigde nya stora grillen. Det var tydligen många som premiärgrillade igår och det förstår jag för det var verkligen kanonväder! Smaskigt! Efter det åkte jag direkt till en kompis och pratade strunt tills vi nästan somnade i hennes soffa. :)

Idag är det däckbyte på schemat, och efter det ska jag och storsonen på bio!

På ålderdomens rand

...då prövas tålamodet hos de nära. Det kan det iofs göra tidigare än så, t ex som nu ikväll när den charmige *grr* mellansonen dragit i sig en halvliter vatten just innan läggdags. Han har varit upp och kissat 4 gånger hittills, och fler lär det bli...

Tidigare idag var jag på mataffären här i närheten och precis när vi kommer in står en söt gammal farbror med en sån där smart shoppingväska på hjul. Han ler och säger till mellansonen: "men hej, är det du!?" Jag tänker att det kanske är någon morfar/farfar till någon på dagis så det är någon han träffat tidigare. Vi vandrar vidare till fruktavdelningen och var jag än vänder mig står den gamle farbrorn och kommenterar frukten, precis som ett barn skulle ha gjort, och pratar med människorna som försöker komma förbi. Jag börjar ana att det inte står helt rätt till och rätt som det är får hans fru nog och väser irriterat: "TYST!" Den stackars farbrorn tystnar och lommar iväg efter frugan. Fy sjutton vilken sorg och vanmakt hon förmodligen känner där hon står bredvid och ser sin man, kärlek och livskamrat suddas ut av en demenssjukdom. All heder åt de som vårdar sina anhöriga. (Nu vet jag ju inte om så var fallet. Han kanske bara var väldigt pratglad och intog olämpliga mediciner innan han gick till affären, vilket gav honom hallucinationer, och frun var sur och bitter och allmänt less på gubben.)

Våren är kommen

Eller ja, det var väl ett tag sen, men oj vad det går undan nu! Snödroppar och krokus blommar i gräsmattan, tulpanerna är på väg upp i rabatten, vår igelkott har vaknat, barnen har plockat fram cyklarna och gräsmattan är nästan alldeles snöfri!

Igår sopade jag bort gruset här utanför. Sambon sa att han skulle skyffla över det till gångvägen senare, så sopmaskinen kunde sopa upp det när den kommer. Tyvärr så dundrade sopmaskinen förbi ungefär två minuter senare så "vårt" grus ligger fortfarande kvar i en hög och väntar på bättre tider.

Igårkväll försökte jag skruva ihop en billig lagerhylla samtidigt som mellanbrodern pillade på allt och minsta brodern var hysteriskt livrädd för skruvdragaren. Inget enkelt uppdrag. 20 skruvar + x antal felskruvningar (jävla skitgrejer de säljer på Jula *s*) innebar många avbrott för tröstning av arg/ledsen/rädd lillebror. Hyllan sitter iallafall ihop nu, kan stå alldeles av sig själv (!) och är placerad inne i det nya förrådet innanför L´s rum. Tjusigt värre! Då går det äntligen att flytta in lite grejer dit. Nästa projekt är målning av hans garderobsdörrar. Att endast riva bort tapeten och sen måla direkt på utan att spackla eller slipa var ingen hit har jag märkt men jag tror faktiskt inte att jag ids göra om nu. Det får se halvsjaskigt ut tills vidare. De är iallafall vita! :)

Polis polis potatisgris

Om man bråkar och säger dumma saker, som fetmage, dumhuve, fethöga (?), arselpung eller visar röven - då kommer poliiiiisen! Iallafall enligt mellanbrodern i huset. Det går att ana att han har äldre syskon va? :/


Nuså!

Vad tycks? Det som fattas på bilden är taklist och dörrfoder.



Man blir nästan yr i bollen av allt det randiga. Och nu när det är färdigtapetserat så tycker jag att det skulle vara snyggare med vågräta ränder på en av de andra väggarna istället... Det får bli ett framtida projekt!

Jag och största sonen har bytt hans joggingskor mot en annan modell, i storlek TRETTIOSJU. De passar perfekt till mig. Tyvärr så sliter han rätt så rejält på skorna nu för tiden, annars hade jag kunnat ärva dem av honom när han vuxit ur dem. :)

Vakna vakna vakna

Nu får sambon vakna så vi kan börja tapetsera! Minsta killen är väldigt missnöjd just nu. Det skulle kunna vara så att även han vill få rummet färdigt. Eller så beror det på tänderna. Han har iaf nyss fått en Alvedon, just in case.

Optimist

Nä nu var jag visst lite väl optimistisk igen. Vi hann inte alls sätta upp någon tapet idag. Däremot åkte jag iväg för att hämta tapeten, parkerade bilen, upptäckte att jag lämnat plånboken hemma, åkte hem igen, tillbaka till affären och betalade tapeten. Vi har 15% rabatt där genom samfällighetsföreningen! Sketabra ju! Synd att vi inte fick veta det INNAN vi renoverade hela huset när vi flyttade in. Nu fick vi iofs ganska bra rabatt ÄNDÅ eftersom vi handlade så mycket där då, så jag tror att det jämnade ut sig.

Istället för att tapetsera shoppade jag och mellankillen "springskor". Han fick ett par supersnabba Nike i storlek 28! Storebror fick ett par likadana fast annan färg i storlek TRETTIOFEMOCHENHALV, som var alldeles på gränsen till för små så de måste bytas. Lillebrorsan får vänta till sommaren innan han får några skor. Vad sjutton har man på en krypbebis ute nuförtiden? Galonbyxor känns säkrast när grus, asfalt och geggamojja ska undersökas, men de nöts väl sönder innan man hinner säga "aktahundbajset"? Vad är alternativet? Supermegaförstärkta bävernylonbyxor kanske men det blir nog för varmt snart. Får köpa ett gäng tjocka jeans!

Mina tum-blåsor har tydligen spridit sig till pekfingret, så nu är jag skinnflådd och sprickig på höger tumme OCH pekfinger. Nice.

Oj redan!

Tapeten har visst kommit, ringde en trevlig man och berättade nyss! Får se om vi hinner slänga upp den idag innan A åker till jobbet.

Halvvägs



Så där tjusigt är L´s rum just nu! Alla väggar utom fondväggen är tapetserade med en ljusgrå, ganska trist tapet. Det ser ut ungefär som att hela rummet är bredspacklat... Fondtapeten var restad när vi beställde men den kommer förhoppningsvis imorgon! Gardinen är sydd men hänger för tillfället snett. En av anledningarna är att jag inte orkade (fysiskt alltså, jag är för svag) skruva fast ena stångfästet ordentligt så det hänger ner lite, men det ska fixas. Varför den hänger snett TROTS att fästet hamnar där det ska förstår jag inte, men man får väl hålla huvudet lite snett när man tittar på den så märks det inte så mycket! :) Gardinen skulle dessutom behöva kapas ungefär 2 cm på bredden (blir det väl?). Så går det när man syr gardinen innan man satt upp stången och det visar sig att stången inte kan placeras som man tänkt...

Kvar att göra:

Tapetsera fondvägg
Köpa och sätta upp dörrfoder x 2
Köpa och sätta fast golvlister och taklist mot den nya väggen
Flytta routern till något annat rum (hur det nu ska gå till. Genom golvet kanske?)
Fixa eluttag x 2
Sätta mygg-/spindel-/humlenät i vädringsfönstret. Det kommer att behövas för det kan bli VARMT i det rummet.

Sen fattas möbler, garderobsinredning, mörkläggningsrullgardin och lampor men det får bli en senare fråga.

I förrådet ska det också bli någon sorts inredning, typ lagerhyllor och klädstänger och vi måste täta eventuella springor så det inte blir ett spindelparadis där inne. Spindlarna som huserar här i omgivningen är inte nådiga. Så vansinningt vidriga!

Ena sidan färdig. Nästan.



Jippie! Ikväll har vi tapetserat en vägg i vardagsrummet (mörkbrun) och satt foder runt dörren. Det blev riktigt bra om jag får säga det själv och nu fattas där bara golvlister och en hörnlist. Och en 50-tums platt-tv!

En liten vägg blir ett fasligt stort projekt med tre små medhjälpare i varierande storlekar. M höll sig någorlunda lugn medans S skulle vara med överallt och pensla tapetklister här och där. Mitt i kladdandet och trängseln krälade L omkring och la beslag på tapetvåder och verktyg som kom i hans väg. En stor klick tapetklister hamnade på hans huvud och efter tvättning såg han ut så här:



Jag undrar om jag fick bort allt klister eller om håret kommer att stå rakt upp hela påsken!

Ekonomisk ångest

Igår gjorde jag det. Beställde tyget jag bloggade om i förra inlägget. Det var inte lätt för de hade inget tygprov av den, den finns i typ sex olika färgställningar och jag kom inte ihåg vad "min" färg hette. Sytanten var tvungen att starta sin sega dator för att kunna gå in på Sandbergs hemsida och skriva ut en bild...där alla bilder blev gul-blå eftersom skrivaren nästan hade slut på bläck... Tillslut kom vi fram till att det var ljusturkos jag skulle ha, hon fyllde i ett beställningsformulär och då kom jag på att fråga om priset! Jag kan säga att för det meterpriset skulle jag få en helkväll på krogen, med förfest, ny partyoutfit och allt! Och jag beställde TVÅ meter... Well well, det får bli blodpudding och pannkaka resten av månaden.

Det är förbaskat dyrt att bygga barnrum! :) Lite snabbt uträknat har vi snart lagt närmare 7000 kronor på bara byggmateriel, dörrar med tillbehör, lister och tapeter. Lägg till tyget så är vi i det närmaste ruinerade! *s* Sen ska det inredas med någon sorts förvaringshylla och lampor. Resten får bli senare.

Här händer det grejer

... och så här lycklig är L när han får vara med! :)



Vi håller nämligen på att göra ett rum till L. Det som tidigare var datarum/torka-tvätt-rum/förvaring-för-tex-motionscykel-och-andra-saker-som-bara-samlar-damm-rum har nu delats av till ett förråd och ett barnrum.

Före:



Och efter (L inspekterar):



I L´s rum kommer det att bli ljusgrå väggar med en blågrön-randig  fondvägg.



Förhoppningsvis kan jag få tag på det här stjärntyget och förhoppningsvis kan någon (typ mamma!) sy en enkel gardin av det.



(Bilderna är knyckta från Sandberg Tyg & Tapet.)

RSS 2.0