Sensationell studie!

Eller inte.

En studie har gjorts i USA med 800 överviktiga personer som delats in i 4 grupper med olika kostrekommendationer. Slutsatsen är att det inte har någon betydelse om kalorierna man får i sig kommer från fett, protein eller kolhydrater. Det viktigaste är att ANTALET kalorier begränsas.

UNT.se skriver: "En grupp hade till exempel en mer Atkinslik diet med förhållandevis mycket fett och protein, men bara 35 procent kolhydrater, medan en annan skulle få bara 20 procent av sitt kaloriintag från fett och hela 65 procent från kolhydrater."

"Atkinslik"? "BARA 35 procent kolhydrater"? Om jag inte har helt fel så rekommenderas ett intag på ca FEM procentenheter kolhydrater om man följer LCHF, Atkins eller liknande lågkolhydratskoster. Det är ganska stor skillnad på 5% och 35%!

Även Aftonbladet och Expressen har artiklar om studien.

Kostdoktorn skriver: "Mycket märkligt att göra en såhär stor studie utan någon riktig lågkolhydratgrupp. Gissningsvis var de som designade studien rejält fettskrämda - alla grupperna skulle hålla sig under 8% mättat fett.

Den korrekta rubriken borde snarare vara att  "Dessa fyra (fettskrämda) dieter som testats var lika dåliga".

Inte "alla dieter"." Haha!

Mitt eget intag består idag för övrigt av 4%E kolhydrater, 78%E fett och 18%E protein.


Onödig eller supersmart?

Kan tyckas vara en onödig pryl (såg en lista för inte så länge sedan och där låg den i topp) men äppelklyftaren förenklar iallafall vår vardag! Den används flitigt här hemma och visst är frukt så mycket godare i klyftor än i "standardutförande"?



L kämpar på och försöker lära sig krypa:


Och när jag ändå är igång...

... måste jag bara skriva VILKET HIMLA SUPERMEGAHÄRLIGT VÄDER det är idag! Just nu är det 0,5 plusgrader och strålande sol. Nackdelen är att när solen lyser in genom våra fönster blir det ungefär 100 grader varmt här inne....

Några timmar på stan

Jag och minsta sonen har tillbringat några av dagens timmar på stan. Bokrean, jeansköp på H&M och lunch på ett barnvänligt café blev det.

Barnens hus har babykväll ikväll med bra priser på många saker. Vi är ute efter en framåtvänd bilbarnstol till mellansonen och just en sån har de bra pris på ikväll. Givetvis jobbar A ikväll och jag tar bara inte med mig alla tre grabbarna för att trängas med en massa galna människor för att försöka roffa åt mig en sån stol. Riktigt glad blev jag imorse när Babyproffsen annonserade i morgontidningen med samma bilstol för samma bra pris som gäller HELA DAGEN! Jag åkte dit direkt från stan men självklart var stolen slutsåld. Förhoppningsvis kommer det fler bra erbjudanden längre fram. Det är ingen brådska att vända honom än på ett tag.

Mutad mamma

Mellansonen, knappt 4 år gammal, har redan (?) börjat använda sig av mutor! Han kastar skräp på golvet, vi utövar maktkamp där jag anser att den som kastar skräpet även får plocka upp det. Efter några minuters "du ska" "nej, DU ska" säger han plötsligt: "mamma om du plockar upp det så får du nånting av mig". Vaaaar kan han ha lärt sig detta??

Pannlampsorientering

Alldeles nyss när jag tittade ut genom fönstret såg jag en joggare med pannlampa (ambitiöst!)...som mötte en annan joggare med pannlampa (vilket sammanträffande). 50 meter längre bort ser jag ännu en pannlampsutrustad människa (vad sjutton händer?). Helt plötsligt kryllar det av studsande lampor! De springer med näsan i ett papper fram och tillbaka längs våra radhuslängor. Helt plötsligt viker en av joggarna av och pulsar i meterdjup snö rakt in till en översnöad lekpark, stämplar sitt papper bakom rutchkanan och pulsar tillbaka. Intressant! Måste googla och se om det är ett vanligt förekommande fenomen så här i stadsmiljö. :) 

Dagens 3

Gissar att dagens stora samtalsämnen är Victoria & Daniel, semlor och bokrea!

Jag går en omväg runt semlorna på affären för att slippa höra hur de ropar efter mig. Igår råkade jag dock få syn på något som i butiken kallades "kaffesemlor" - fyra stycken alldeles lagom pyttesmå semlor i en förpackning. Drabbas jag av akut semmelsug så kan jag med nästan gott samvete sätta i mig en sån. EN liten kaffesemla alltså, inte ett 4-pack....

Bokrean ska jag på imorgon. Jag har inga måste-ha-böcker men det brukar alltid få hänga med några barnböcker hem. Bra att ha inför kommande födelsedagar.

Minste gossen är förkyld. Nu feberfri men hostar och snorar som en hel karl. Kinkar med maten och sover skitdåligt på nätterna. Stora delar av nätterna sover han PÅ mig. På dagarna är han sur och trött och grinig.

Mellansonen har haft en förskräcklig hosta några dagar och nu är det hans tur att få feber. Gamla Turtles-videoband går varma och sonen sjunger "ninna ninna ninna törtes" (teenage mutant ninja turtles) och viftar med storebrors samurajsvärd. Det är så kul att se hur han följer storebrors "faser" med Byggare Bob, Lillefot med vänner, Transformers och nu Turtles. Vad var nästa fas? Shrek kanske. Eller Bionicle... Bevare mig väl...

Mellanbrodern vid middagsbordet: "Mamma vet du... fiskpinnar... det är fisk!" Stackars barn, tänk när det går upp för honom att blodpudding är...BLOD!

Hiss & diss

Dagens hiss: Nya Ramlösa mango!

Dagens diss: Nya Loka skogsbär som STINKER parfym!!

♥ Syskonkärlek ♥

Storkillarna bråkar ibland om vem som ska ligga bredvid L i soffan! Det kallar jag syskonkärlek. :)



Mellanbrodern har en förmåga att bli lite vääääl närgången ibland...



Yes! Efter en månads kämpande har L äntligen förstått att välling är som balsam för en bebissjäl! Nu äter han välling både morgon och kväll utan tjafs och skriker till och med för att FÅ flaskan när man gör iordning vällingen. För bara någon vecka sedan skrek han för att SLIPPA vällingen.

Kvällsvällingmys på krockade airbags...


Skotta skotta skotta

Ja, det har väl inte undgått någon att det snöade (och blåste) en hel del under helgen!? Jag tror inte vi gjorde så mycket mer än att skotta och skotta och skotta. :) Skotta av balkongen, skotta ur carporten, skotta framför förrådsdörren, skotta framför husdörren... och sen börja om igen. Och igen. Och igen!

För att kunna ha L sovande i vagnen ute har jag varit tvungen att skotta en kringelkrokig gång över tomten till altanen så det går att köra vagnen dit. Jag kan säga att det var en hel del snö att skyffla bort där varje gång han skulle ut och sova! :)

Så här såg det ut FÖRE helgen:



Och så här såg det ut EFTER helgen:


2 skojiga filmer!

http://www.youtube.com/watch?v=txqiwrbYGrs

http://www.forwardon.com/view.php?e=Id11f15f6c2e08f788&type=latest&time=all&b=n

Tyck synd om mig!

Bebis-L är lite hostig och snörvlig och "hanterade" detta genom att skrika mellan 23.23 och ca 2.30 inatt. Den arma modern blev nästan galen, försökte andas djupt och räkna till artontusenniohundrafyrtiotolv samtidigt som hon bad till Gud att de andra barnen inte skulle vakna av skrikandet. Fadern jobbade.

En bebis i vår närhet har fått vattkoppor och jag är sååå sugen på att få vattkoppandet avklarat nu medans jag ändå är föräldraledig men A bangade. Han tycker att vi ska ta det senare... Öh, när då? När passar det bättre? När vi båda jobbar och får vara hemma och vabba i två veckor? Inatt kändes det rätt ok att skjuta upp vattkopporna till senare, men jag vet inte... Det skulle vara skönt att ha det gjort!

Oj, vad det sprutar ut bebisar nu för tiden! Inte från mig men i bekantskapskretsen. S´s kompis på dagis (det är S och två andra killar som är lika gamla och leker superbra tillsammans) fick en lillebror i söndags så nu har alla tre grabbarna varsin lillebror! Helt perfekt!

Nu ska jag bege mig ner mot stan för en lunch med en luttrad trebarnsmorsa. Hon kanske har några bra vattkoppsråd!

Skitdyrt

Jag och storsonen hade en diskussion i lördags om värdet av pengar. Jag försökte få honom att förstå att 200,- är ganska mycket pengar genom att förklara hur många veckopengar det motsvarar osv... Senare samma dag brände han hela veckopengen (20 ,-) på Godishuset då han köpte en Pokemonboll innehållandes en pytteliten plastfigur och en klubba.

Idag hör jag honom prata med sin kompis:

M: Det är skitdyra saker på Godishuset!
Kompisen: Ja, dom kostar typ tusen kronor!
M: Jag vet!!

Skridskopremiär

Igår inhandlades skridskor till mellansonen och strax efter det premiäråktes de förstås. Jag måste säga att jag blev riktigt imponerad! Han tog sig framåt med små små skär (om man kan kalla dem så), ramlade, skrattade och ville upp igen! Jag minns när största brodern åkte första gångerna. Han låg platt på isen och konstaterade surt att han inte kunde åka! Han ville knappt försöka. Nu, x antal år senare, åker han riktigt bra men som med mycket annat är han väldigt trögstartad.



Minste brodern har börjat rynka ihop hela ansiktet, fnysa med näsan och se helt galen ut när han är på bushumör. Himla charmigt! :)



Här är mellanbrorsan (drygt 1 år gammal) med liknande fnys-min:



I helgen bläddrade jag igenom barnens "mitt första album"-böcker och insåg att L är just nu en kopia av S i samma ålder! Några av bilderna där S var ca 6 månader skulle jag bombsäkert säga att det var L om de inte suttit inklistrade i S´s album! :)

RSS 2.0